Новини

Последно обновяване-10/10/2013

  На 2 и 3 ноември 2013 г. ще се проведе поредното Астропарти Вършец. Гости на новото издание ще бъдат:
Владимир Божилов – докторант в СУ „Климент Охридски“,
Боряна Бончева, Валери Генков, Володя Велков - ААС,
Георги Латев, докторант Институт по астрономия, БАН
Димитър Кокотанеков, Директор на НАОП – Димитровград
Йоана Кокотанекова – Астрономическа обсерватория при ОП „Младежки център“, Хасково.


Последно обновяване-04/09/2013

През целия месец септември се наблюдават две планети: Венера и Сатурн.
Венера се появява на запад след около час и половина след залеза на Слънцето в началото на месеца и след два часа в края. Сатурн блести в югозападната част на небето привечер, след залез Слънце. Около 17 септември двете планети ще се наблюдават близко една до друга. Преди зазоряване ще се наблюдават Марс и Юпитер.
В началото на септември Юпитер ще изгрява 4 часа преди зазоряване, а Марс около 3 часа преди изгрева. Марс и Юпитер покачване на изток няколко часа до няколко часа преди зазоряване през септември.
В края на месеца Юпитер ще се появява около полунощ.


Последно обновяване-12/08/2013

Идат Персеидите!

  Дъжд от "падащи звезди" - Персеиди, ще наблюдаваме в нощта срещу 13 август, когато в небето ще могат да се видят по около 100 бели, бързи метеора на час.
  Персеидите тази година са активни от 17 юли до 24 август, като максимумът им ще може да се наблюдава в първата част на нощта между 12 и 13 август. След това броят им ще намалява постепенно до 24 август, след което вече няма да могат да се видят.
Т.нар. "падащи звезди" всъщност са метеори и нямат нищо общо с истинските звезди, разказа Маркишки в полза на незапознатите. Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на комета, минала някога през вътрешната част на Слънчевата система.


Последно обновяване-09/06/2013

Една година от активността на Слънцето, побрана в едно изображение


Последно обновяване-06/04/2013

Хъбъл улови най-далечната звездна експлозия
 С помощта на телескопа „Хъбъл“ бе заснета свръхновата UDS10Wil (с прякор SN Уилсън). Тя избухва преди повече от 10 млрд. години. На светлината от тази жестока звездна експлозия й е било нужно над 10 млрд. години, за да достигне планетата ни.


Последно обновяване-03/04/2013

Космически експеримент откри предполагаеми следи от тъмна материя
 Алфа-магнитният спектрометър на Международната космическа станция направи наблюдения, които може да се окажат първите свидетелства от мистериозната съставка на Вселената, известна като тъмна материя, съобщава Би Би Си.