Есенно астропарти
2-3 ноември - гр. ВършецПровеждане:
Астропарти Вършец се провежда през есента , за да може да се осъществи наблюдение на есенното небе ...

Организатори:
Организатор на това есенно събитие е СОУ "Иван Вазов", заедно с: РИО – гр.Монтана, астрономите от Астрономическа Асоциация София, НОАП Димитровград и други професионални астрономи...

Слънчев часовник:

 

виж още снимки

Идеята за слънчев часовник е родена в Световната година на Астрономията. Искахме тази година да бъде отбелязана не само с извънкласни дейности популяризиращи астрономията, но и с монумент. Слънчевият часовник ще служи за измерване на времето и ще е ориентир за местоположението ни. Освен това ще се даде началото на нова традиция - завършващите випуски ще поставят около часовника паметни плочки. Проведохме два благотворителни спектакъла за набиране на средства, но те бяха твърде малко. Мечтата за слънчевия часовник се реализира благодарение на Фондация "Америка за България". Красивото озеленяване около часовника дължим на г-жа Росица Стаева и нейния клас.

Посрещнати с хляб и сол, под звуците на ученически оркестър „Дефилир” открихме този монумент, чрез който ще отчитаме и измерваме времето.


Стрелката на часовника замряла е – по каменните стъпки,
на отлитащите залези, слънчеви усмивки стичат се,
и Времето изпълва се със смисъл, защото Ние в него съществуваме.
Слънчевите зайчета отмерват, посоките на любовта неведоми,
които всички ни събраха днес
и нищо, че ще бъде само временно...
 

Г-жа Иванка Цанкова преряза лентата на часовника и стартира ново време за училището и учениците му. Колко кратки могат да бъдат времето и ритуалите ни показаха демонстрациите по ракетомоделизъм с макетите на ракетите на г-н Румен Илиев и неговите възпитаници, шампиони по ракетомоделизъм. Въпреки притискащия ни влажен въздух в пространството и времето, моделите излетяха и радваха присъстващите.

Контакти:
За информация, въпроси и заявки за участие пишете на
astroparty@ivan-vazov.info
 
  © 2011 astroparty.ivan-vazov.info | All rights reserved